West Australië

17 oktober - 21 november 1999

17 oktober: Amsterdam - Kuala Lumpur - Darwin

Op 17 oktober vertrekken we vanaf schiphol naar Kuala Lumpur waar we een tussenstop hebben van 10 uur. Daarna vliegen we door naar Darwin. Voor ons inmiddels een bekende stad omdat we hier in 97/98 ook al eens waren geweest. We overnachten in Melaleuca Lodge, een backpackers hotel. Het voordeel van zo'n hostel is dat ze meestal veel informatie hebben over (goedkope) tours. En verder is het er natuurlijk relatief goedkoop. We boeken meestal een double room. Deze zijn erg basic ingericht maar meer heb je eigenlijk ook niet nodig.

21 oktober: Bonrook

We gaan met de Greyhound bus naar Pine Creek. Van hieruit worden we opgepikt door een medewerker van Bonrook Lodge. In Nederland hebben we dit al gereserveerd.
Bonrook is een zogenaamde Wild Horse (Brumbies) Sanctuary en is gefinancierd door de Zwitserse 'Franz Weber Foundation'. Deze stichting financiert wereldwijd diverse initiatieven op het gebied van dierenwelzijn. Bonrook is de enige plek in Australie waar de wilde paarden van Australie, Brumbies genaamd, vrij maar beschermd kunnen leven. Omdat, door de opkomst van gemotoriseerd vervoer, de paarden steeds minder noodzakelijk werden, lieten de Australiërs de paarden vrij de outback in. Deze paarden vermenigvuldigden zich vervolgens snel en algauw veroorzaakten ze overlast voor de boeren. De manier waarop men vervolgens de paarden afslachtte is niet iets waarop de Australiërs trots kunnen zijn.

Bonrook Lodge is een vrij luxe Lodge waar je kunt overnachten en goed kunt eten. Naast de lodge staat een stal waar een paar paarden staan waarmee tochten gemaakt kunnen worden. Wij maken een avondrit van 2 uur. De volgende dag gaat Bianca nog een keer mee paardrijden en ik krijg een uurtje les (slidingstop oefenen). Daarna duiken we nog even het zwembad in. In de loop van de dag vertrekken we weer naar Pine Creek. Ondanks dat het een klein plaatsje is, is er van alles te zien en de mensen die we treffen zijn erg aardig. De beheerder van de oude goudmijn gaat speciaal voor ons open en geeft een uitgebreide demonstratie. Na afloop brengt hij ons in zijn auto terug naar het centrum. We overnachten in 'Kakadu Gateway Caravan Park'. Hier worden cabins verhuurd die vooral door de mijnwerkers die hier in Pine Creek werken in gebruik worden genomen.

23 Oktober: Katherine

Hier vind je de Katherine Gorge. Een rivier die diep door het landschap is uitgesneden. In 1997 waren we hier ook al maar toen was de stroming niet geschikt om te kanoën. Nu kan het wel en we huren een tweepersoons kano en varen een een paar kilometer door de gorge. Ook is er vlak buiten Katherine een warm water bron waar we op de fiets naar toe rijden.

25 oktober: 8 daagse tour door de Kimberley's

Vanaf Katherine start onze 8 daagse tour (Nothern Territory Adventure Tours) naar Broome. De tour begint normaal gesproken vanuit Darwin dus alle overige mensen van de groep zitten al in de bus als we worden opgepikt.
Het is een low-budget en erg basic tour. Je slaapt bijvoorbeeld in een swag en dus in de buitenlucht. We worden vervoerd in een 4WD truck. Dit is ook wel nodig want een groot deel (700 km) van de tour gaat over de onverharde Gibb River Road.
Een van de hoogtepunten van deze tour is Purnululu National Park oftwel The Bungle Bungle Range. Deze vreemde rotsformaties zijn pas in 1985 door toeristen 'ontdekt' nadat een filmploeg een reportage over deze plek maakte. De weg er naar toe is erg moeilijk begaanbaar. Het schijnt dat men dit zo wil houden om massatoerisme tegen te gaan. Het maken van rondvluchten boven het gebied wordt daarom meer gestimuleerd.
Ook de overige plekken die we bezoeken zijn meer dan de moeite waard. Het is erg warm maar we kunnen gelukkig vaak even afkoelen bij een van de Gorges of Creeks die we bezoeken. Onze gids, Darryl, heeft expres de airconditioning in de truck na de eerste dag uitgezet zodat we zouden wennen aan de warmte. Op zich best een goede gedachte omdat je anders de auto niet meer uitkomt. Bovendien zijn die temperatuurswisselingen niet bevorderlijk voor je gezondheid.
We hebben gelukkig ook een leuke groep mensen van diverse nationaliteiten. Het is altijd afwachten of het wel een beetje klikt en je bent toch altijd wat beperkter in je vrijheid dan wanneer je met z'n tweeën reist. Een volledig verzorgde reis is dan ook niet voor ons weggelegd maar zo'n relatief korte tour van 8 dagen is prima te doen.

1 november: Broome

Hier eindigt onze tour. We blijven nog een paar dagen in Broome om bij te komen van de tour voordat we verder gaan richting Perth. Broome is een leuke plaats met een gezellig centrum. Het heeft een prachtig strand 'Cable Beach' en een aanrader is de openlucht bioscoop.

4 november: Met de camper op stap.

Voor de volgende 12 dagen hebben we een camper ter beschikking. Het is een minibusje waarvan het dak omhoog gezet kan worden. Tegen beter weten in zetten we toch de airconditioning aan. Hierdoor komen we achter nog een nadeel van de airco: het brandstof verbruik. Het lukt ons maar net om het eerste benzine station na Broome te halen.
Ondanks dat we een camper bij ons hebben overnachten we toch op officiële kampeerplekken. Soms is dit slechts een ruimte achter een benzinestation en een andere keer een onbeheerde bush camp maar nooit helemaal alleen in de middle of nowhere.
Als eerste rijden we door Karijini National Park, vlak bij de mijnwerkers plaats Tom Price. Omdat we geen 4WD hebben zijn we toch wat beperkt voor wat betreft de plekken die we hier kunnen zien maar we rijden toch het park in en overnachten bij Dales Gorge. Vervolgens rijden we door naar het Ningaloo Marine Park. Hier vind je mooie stranden zoals bij Turquoise Bay. Wel hadden we pech dat de wind net verkeerd stond (land afwaarts) waardoor we erg veel last hadden van vliegen. Iets zuidelijker ligt het mooie Coral Bay.
We overnachten bij Boologoroo (sheep-)station waar we zeer gastvrij worden behandeld. Een aanbod van een lokale stroper om een nacht mee te gaan 'roo shooting' (kangaroo's jagen) sla ik toch maar af. Ik denk niet dat ik me daar prettig bij zou voelen.
Verder naar het zuiden komen we bij Monkey Mia. Deze plaats is vooral bekend om de dolfijnen die hier aan het strand komen. Ook gaan we nog met een catamaran excursie mee op zoek naar 'dugongs'(zeekoeien). Deze beesten komen af en toe even naar de oppervlakte waar je dan net de rug kan zien. Monkey Mia is een van de weinige plekken op de wereld waar deze beesten nog leven.
Het volgende park dat we aandoen is Kalbarri. Hier vind je o.a. het aparte 'Natures Window' en 'Hawk's Head'.
West Australië is vooral bekend om de mooie wilde bloemen die hier in het voorjaar (ons najaar) groeien. Wij zijn eigenlijk net te laat want de beste maand schijnt toch wel september te zijn.
Zo'n 250 km voor Perth komen we bij Pinnacles Dessert. We zijn hier al vroeg, voordat het druk wordt met toeristen, en verbazen ons over deze vreemde omgeving.

16 november: Perth

We eindigen deze vakantie in Perth. Hier bezoeken we de dierentuin en we maken een wandeling door Kings Park. Ook gaan we nog een dag naar Fremantle. Hier vind je o.a. de Fremantle Prison. Deze gevangenis is pas in 1991 gesloten en was een aantal jaren geleden nog wereldnieuws door de gevangenenopstand die hier plaatsvond.
Op de dag voor ons vertrek gaan we nog naar Rottnest Island. Hier vind je de Quokka's. Deze beesten werden door de nederlander 'de Vlamingh' in 1696 aangezien voor ratten en gaf het eiland daarom ook de naam Rattennest wat in de loop der jaren veranderd is in Rottnest.
Op zaterdag 20 november vertrekken we dan uiteindelijk weer naar Nederland.

Reageren? Schrijf iets in het gastenboek.